Hendrik Jan
 
Vader en zoon Hendrik Jan waren lange tijd hoofdbewoners van de Strookappe familie. Hendrik Jan senior werd geboren in 1853 en Hendrik Jan junior overleed in 1968 en daarmee was “Hendrik Jan” ruim 115 jaar een bekende naam van de Strookappe familie die altijd aan de Emsbroekweg is blijven wonen. Senior begon er op een gegeven moment te boeren en junior is er zijn hele leven landbouwer geweest. Zij zijn daarmee de boegbeelden van de boerenfamilie uit Harfsen welke uiteindelijk tot de grootste Strookappe tak zou uitgroeien. Een speciale pagina voor deze heren, en met name voor Junior, is daarom zeker op zijn plaats!
 
 
Hendrik Jan Strokappe sr.
 
Hendrik Jan wordt geboren op 23 maart 1853 en is daarmee de vijfde zoon van Jan Strokappe en Fenneke Achterkamp. Hij werkte o.a. voor de boeren Haijtink en Hietveld in Harfsen, Enserink, Hendrik ten Have op Nijenhuis en Jan Derk Hoekman op Het Oonk in Almen en Lammert Nijenhuis op boerderij Mussenberg in Groot Dochteren waar hij van april 1868 tot september 1869 ook inwoonde. Hendrik Jan werd in 1873 vrijgesteld van militaire dienst omdat hij onder de maat was. Hoe groot Hendrik Jan was is niet bekend, maar waarschijnlijk niet groter dan 1.58 meter. Hij trouwt op 12 november 1881 met de 21-jarige Hendrika Muil en is op dat moment nog dagloner van beroep. Getuigen van het huwelijk zijn Gerrit Kiffer (oom van Hendrika, maar genoemd als oom van Hendrik Jan), Jan Hendrik Muil (broer van Hendrika), Jacob Meijers (gemeenteveldwachter) en Johannes ten Velde, kleinzoon van Gerrit Jan ten Velde die vader Jan Strokappe hielp De Kleine Strookappe te bouwen. Opmerkelijk is dat Jan Strokappe de huwelijksakte niet ondertekent en verklaart niet (meer) te kunnen schrijven.
 
Als opvolger van de boerderij blijft Hendrik Jan wonen aan Erve Strookappe en blijft er werken op de boerderij van zijn ouders. Het is echter pas in 1896 dat Hendrik Jan voor het eerst als landbouwer wordt geregistreerd, daarvoor was hij ook nog arbeider. Hendrik Jan en Hendrika krijgen zes kinderen:
 
1.
Jan 15-01-1883
2.
Albert 14-10-1886
3.
Hendrik Jan 24-09-1890
4.
NN (M) 31-12-1893
5.
NN (V) 21-03-1896
6.
Egbert 24-03-1897
     
Over de eerste drie kinderen hierna meer. Over de laatste drie kinderen kunnen we helaas kort zijn, want deze zijn allemaal bij of kort na de geboorte overleden. De eerste twee kinderen, een zoon en een dochter worden levenloos geboren en het derde kind, Egbert, leeft 9 dagen en overlijdt op 2 april 1897. Al deze kinderen zijn begraven op de begraafplaats in Almen.
 
Wat heel bijzonder is dat de oudste zoons Jan en Albert nog worden geboren als Strokappe met enkel O en de jongste zoons Hendrik Jan en Egbert de naam Strookappe met dubbel O krijgen. Dit is van groot belang voor de schrijfwijze van de naam die uiteindelijk Strookappe zal worden m.u.v. oudste zoon Jan. Meer hierover op de Stroøkappe pagina. De handtekening hierboven komt uit een akte van 1897 toen Hendrik Jan zijn naam met dubbel O schreef wat hij vanaf 1887, na het overlijden van zijn vader Jan Strokappe, is gaan doen. Zijn geboortenaam is wel Strokappe met één O.
 
Op 12 november 1931 waren Hendrik Jan en Hendrika 50 jaar getrouwd en werd bijgaande foto gemaakt. Het is de oudste familiefoto van de familie Strookappe aan de Emsbroekweg. De familie had het niet zo breed en geld voor een fotograaf was er niet. Gelukkig werd er voor deze gelegenheid een uitzondering gemaakt. Hoewel ... het was de plaatselijke bakker Gert Golstein die deze foto maakte! Als tegenprestatie voor de vele broden die hij heeft kunnen verkopen aan de Strookappes, zullen we maar zeggen.

Op deze foto staan vele personen die tot nu toe nog niet zijn besproken, maar ik stel ze toch alvast maar even voor: Zittend v.l.n.r. : Hendrik Jan junior met dochter Gerritdina, Heintje Stoelhorst met kinderen Hein en Hendrika Johanna, oom Albert, Hendrik Jan senior en Hendrika Muil. Staan v.l.n.r. de kinderen Hendrik Gerrit, Alberta, Jan, Gerrit, Hendrika, Hendrik Jan en Evert Johan. Te zien zijn dus 10 van de uiteindelijk 15 kinderen. Twee eerder overleden en drie nog te geboren kinderen ontbreken op deze foto, welke is genomen aan de voorzijde van de oude boerderij.
 
Het gouden huwelijk van Hendrik Jan en Hendrika haalde ook het Deventer Dagblad. In het artikel is te lezen dat het echtpaar altijd hard heeft gewerkt en het werk nog steeds niet schuwen. Maar op 12 november 1931 even niet, die dag werd er feest gevierd op Erve Strookappe!
Hendrik Jan senior was geen gemakkelijke man. Zijn karakter wordt omschreven als dominant, streng, eigenwijs en ondeugend, in de kwade zin van het woord. Een bijzonder verhaal is dat hij zijn schoondochter Heintje Stoelhorst een keer betrapte op het drinken van iets melk wat zij juist van den koe gemolken had. Hij werd erg kwaad op haar omdat de melk bedoeld was voor de verkoop, niet om zelf van te drinken. Maar Heintje had maar iets gedronken en had grote behoefte door al het zware werk en het baren van al die kinders op Erve Strookappe. Ze werd daarom zo boos dat zij de emmer met melk over haar schoonvader gooide! Een terechte reactie van Heintje die niet bang uitgevallen was, maar we moeten ons ook wel realiseren dat dit een heel andere tijd was en het een grote en arme familie was waar de eindjes aan elkaar geknoopt moesten worden en Hendrik Jan zal ongetwijfeld met goede bedoelingen gehandeld hebben. Hendrik Jan Strokappe is overleden op 11 november 1938 en ligt begraven in het familiegraf van de familie Strookappe in Almen.
 
Voor wij verder gaan met de kinderen van Hendrik Jan kijken we eerst nog even naar moeders Hendrika Muil. Zij werd op 23 november 1859 geboren als dochter van Albert Muil en Hendrika Baankreis en kleindochter van Engbert Muil en Janna Meijer. Vader Albert is geboren in Gorssel en moeder Hendrika is geboren in Holten. Zij trouwden op 31 januari 1856 in Diepenveen en gingen wonen in Bathmen (Zuidloo) waar Hendrika geboren is. In 1863 verhuist het gezin Muil naar het Neerdorp in Holten en gaat er wonen op erve Rutgers. Hendrika had één oudere broer Jan Hendrik Muil, geboren 09-10-1857 en één jongere zuster Egberdina Muil, geboren 19-04-1865 in Holten.
 
In juli 1872 verhuist de familie Muil naar Harfsen en gaat wonen op boerderij Nachtegaal aan de huidige Heideweg. Deze boerderij staat vlakbij de Kleine Koekkoek waar de familie Strookappe tot 1844 gewoond heeft. Hendrika heeft er niet gewoond, zij ging vanuit Holten als 12-jarige direct naar de boer. Dit was akkerbouwer Jan Boschloo in de Eesterhoek te Gorssel waar zij tot 1874 werkte. Daarna werkt zij op boerderij Eggink van de familie Ter Meulen in Oolde, de boerderij waar 70 jaar later haar kleinzoon Hendrik Gerrit ondergedoken zat en werd opgepakt.

In 1880 werkt ze een half jaar voor Hendrik Nijkamp op de Drie Kieften in Epse en van augustus 1880 tot haar trouwen werkte Hendrika als dienstmeid voor Derk Jan Smale op het erve Stenvert in Harfsen, niet ver van boerderij Nachtegaal. Hendrika blijft hier wonen tot haar trouwen op 12 november 1881. Hendrika woonde niet met haar broer en zus in het gezin Muil, maar wel bij de boer! Jan Hendrik werkte namelijk ook voor Boschloo en Egberdina werkte voor Nijkamp en Smale.
 
Overigens woonden Hendrika’s opa en oma Engbert Muil en Janna Meijer ook in Gorssel (eigenlijk Joppe) en zijn daar in 1823 getrouwd. Zij woonden op Erve Vossebeld. Oorspronkelijk komt de familie Muil van Erve de Muijl uit Gorssel. Dit was een herberg en boerderij en werd ook wel de Grote Muijl genoemd. Ernaast gelegen was boerderij de Kleine Muijl. De boerderij lagen in het buurtschap de Eesterhoek waar ook boerderij Boschloo stond. Meer over de geschiedenis van de boerderijen en de familie Muil kun je vinden op de speciale Muil pagina.
 
Broer Jan Hendrik trouwt met Gerritdina Johanna Hofmeijer en zus Egberdina trouwt met Karel Kloppers. Ook zij trouwen in Gorssel en gaan wonen in Harfsen. Jan Hendrik koopt 26 november 1882 de Nachtegaal van zijn vader en blijft er wonen. Egberdina en Karel Kloppers hebben gewoond aan de Mashutweg vlakbij katerstede Draassel welke zij lieten afbreken en 200 meter er vanaf een nieuw boerderijtje bouwden waar zij gingen wonen.

Opvallend is dat een dochter en zoon van Jan Hendrik Muil trouwen met een broer en zus van der Meij. Deze broer (Hendrik Jan) en zus (Bartha Johanna) waren kinderen van Hendrik Jan van der Meij en Bartha Johanna Klein Baltink die nog een dochter hadden: Harmina. Het toeval wil dat deze Harmina mijn overgrootmoeder van moeders kant is, zij trouwde met Hermanus Aalpol. Zie ook deze kwartierstaat en klik hier voor nog een generatie verder terug.

Hendrika overlijdt op 3 januari 1933 en ook zij ligt begraven in het Strookappe familiegraf in Almen. De oudere kinders Strookappe herinneren opoe als een heel lieve vrouw. Op bijgaande foto zien we Hendrika met zoon Hendrik Jan en paard Wakker op weg naar de markt in Deventer om daar o.a. eieren en boter te verkopen. Ze deden dat jarenlang elke week. Het verhaal wil dat de foto zal zijn gemaakt in 1926 en in die tijd ging de 5-jarige (klein)zoon Johan met ze mee naar de markt, hij lag dan op een deken achterin de wagen. Op de terugweg namen ze meel mee voor de bakker, dat Gerrit Golstein zijn geweest die ook de familiefoto van 1931 heeft gemaakt. Hij werkte ook voor de Roskam en de fotograaf van deze foto stond met de rug naar de Roskam en zal vast ook Gerrit Golstein zijn geweest. Maar omdat Gerrit is geboren in 1910 lijkt het jaar 1926 niet waarschijnlijk, dat zal eerder ongeveer 1931 zijn geweest.

Op een dag hield Wakker halt en weigerde hij nog een stap te lopen. Het bleek dat in de weg een valkuil was gegraven! Gelukkig was Wakker erg wakker!

 
Jan Strokappe
Jan Strokappe is geboren op 15 januari 1883 als oudste kind van Hendrik Jan Strokappe en Hendrika Muil. Grappig detail in de geboorteakte is dat één van de getuigen Berend Jan Bannink is die op dat moment ook op het gemeentehuis was om aangifte te doen van de geboorte van zijn dochter Geesken en waarbij Hendrik Jan uiteraard op zijn beurt getuige was. Jan werd op 1 april 1883 gedoopt in de kerk van Almen.
 
Volgens gebruik nam de oudste zoon de boerderij over van zijn ouders, maar bij Strookappe was dat niet het geval, want het zou jongere broer Hendrik Jan zijn die de boerderij over zou nemen. Een generatie ervoor gebeurde precies hetzelfde toen opnieuw Hendrik Jan, en niet zijn oudste broer Jan, de boerderij overnam. Jan woont en werkt anno 1900 op boerderij Groot Bentink in Gorssel en gaat op 19 mei 1903 werken in buurtschap Oxe op de boerderij van Maria Kloosterboer, net een jaar weduwe van Gerhardus Albertus van Leusen. Nog geen jaar later, op 17 mei 1904, gaat Jan terug naar de boerderij in Harfsen en wordt diezelfde dag zijn plaats ingenomen door ... broer Albert! Op deze dag ruilen de broers dus van bed!

Jan kon gaan werken in Oxe omdat hij eerder in 1903 nog ongeschikt was verklaard voor het vervullen van de dienst voor de nationale militie uithoofde van een lichaamsgebrek met nummer 192. Volgens het reglement van 1872 staat dit voor "halfzigtigheid", ook wel hemipia, oftewel blindheid over een gedeelte van de retina aan één of beide ogen t.g.v. een functiestoornis in de gezichtsbanen. Was dit wellicht ook de reden dat Jan niet de boerderij overnam? Ook jongere broer Hendrik Jan zou trouwens uit de militaire dienst worden ontslagen i.v.m. (onbekende) lichaamsgebreken en andere broer Albert heeft de dienst niet kunnen vervullen omdat hij op z'n 20ste gehandicapt werd. Hierover meer verderop deze pagina.
Jan wordt op 26 maart 1902 aangenomen als lidmaat van de kerk te Gorssel (hij woont er werkt er voor de familie Roeterdink op Groot Bentink) en wordt op 26 augustus 1904 weer uitgeschreven i.v.m. vertrek naar Almen, waar de kerk voor Harfsen staat. Jan heeft iets met de 26ste van de maand want op 26 januari 1907 trouwt hij met Hermina Klein Velderman uit Bathmen, dochter van Gerrit Jan Klein Velderman en Jenneken Klein Baltink, geboren 13-10-1884. Opvallend is dat Jan zijn achternaam officieel als Strokappe is geschreven, maar hij zijn handtekening in de huwelijksakte schrijft als Strookappe, zoals je hierboven kunt zien. Jan en Hermina gaan eerst inwonen bij vader Hendrik Jan waar Jan waarschijnlijk op de boerderij meewerkt aangezien hij in de huwelijksakte als landbouwer geregistreerd staat. Op 18 juli 1907 verhuist het stel echter naar het nabijgelegen Laren en Jan gaat er werken als botermaker in de fabriek en dagloner.

Op 14 juli 1910 koopt Jan een weiland en moeras in de Harfsense Emsbroek ter grootte van ruim 3 hectare. Dit betreft perceel 418, de locatie staat aangegeven op het eerste kaartje van de Boerderij pagina. De verkoper is Jan Velderman en de verkoopprijs bedraagt 1000 gulden waarvoor Jan bij dezelfde persoon een hypotheek aangaat. In de akte wordt aangegeven dat er op dit perceel gebouwen gesticht zullen gaan worden. Het lijkt erop dat op dat moment al besloten was dat Hendrik Jan junior Erve Strookappe zou overnemen en dat Jan een nieuwe boerderij zou stichten.
 
Helaas is het nooit zover gekomen, want Jan overlijdt nog geen jaar later op 6 juli 1911 en wordt maar 28 jaar oud. De aangekochte grond wordt hetzelfde jaar weer verkocht in twee stukken. Kopers zijn Jan Maatman van De Kleine Boter en Jan Lammerink van Hulshof. Wel staat op deze plek nu de boerderij waarvan Zwier Zweers en Johanna Dijkerman (schoonzus van Jan Strookappe van de Nieuwe Braakhekke) de eerste bewoners waren. Over deze mensen verderop deze pagina meer informatie. Overigens zou Jan toch de beoogde opvolger zijn geweest van Erve Strookappe en had zijn jongere broer Hendrik Jan eigenlijk timmerman willen worden ...

De foto hiernaast is van het huisje van Jan Strokappe in (het buurschap) Laren. Hij woonde er gehuurd. Het was een doorgangshuis, in de periode 1897 tot 1916 woonde er maar liefst acht gezinnen. Het adres in die periode was B50, de huidige Deventerweg 61. Het huisje heeft de naam Klein Ruempol en staat voor boerderij Ruempol.


 
Op 9 december 1908 wordt in Laren het enige kind van Jan geboren: Hendrik Jan. Hij was dus nog maar 2 jaar oud toen zijn vader overleed op 6 juli 1911. Weduwe Hermina hertrouwt een jaar later met Johannes Gradus Gardinus Nijman. Maar ook Hermina wordt niet oud en overlijdt op 6 maart 1916 op Beusekamp te Harfsen aan een longontsteking waarna Johannes hertrouwt met Willemina Johanna Albertsen, weduwe van Arend Beltman. Zij heeft al een paar kinderen en Hendrik Jan groeit met deze kinderen Beltman op in Laren en zal hen later als zijn naaste familie beschouwen. Links hiernaast een foto van de familie Nijman. Hendrik Jan staat hier rechts op de foto naast zijn pleegvader Johannes Nijman.
 
De band met de Strookappe familie gaat echter niet verloren. Zo gaat Hendrik Jan, ofwel “Hendrik van ome Jan” vaak op nieuwjaarsdag naar de boerderij in Harfsen van zijn opa en oma, ooms en tante en natuurlijk zijn vele neefjes en nichtjes. Zij herinneren hem als een vriendelijke jongen.

Op 13 mei 1927 gaat Hendrik Jan weer in de gemeente Gorssel wonen en wel in de plaats Epse. Op 20 oktober 1945 trouwt hij in Diepenveen met Hendrika Johanna "Jo" van der Meij. Zij is geboren te Bathmen op 18 juli 1914 als dochter van Frederik Jan van der Meij en Jenneken Kolkman. Frederik Jan was een broer van Hendrik Jan van der Meij die met Leida Muil, een nichtje van onze Hendrika Muil, was getrouwd. Zo bestond er al een verre relatie met de Strokappe familie. Hendrik Jan en Jo gaan wonen aan de Lochemseweg in Harfsen naast de kruidenierswinkel van Jan Hendrik Muil en Hendrika Gerritdina van der Meij, ook weer familie. In deze tijd werkt Hendrik Jan voor boer Ter Meulen in Almen. Op 27 september 1946 wordt oudste zoon Jan in Harfsen geboren en in 1950 verhuist het gezin naar de Eekweg in Gorssel waarna hij daar gaat werken voor boer Wiltink in Gorssel waar hij o.a. aardappels rooide zoals te zien is op de foto hierboven. Hendrik Jan heeft altijd voor boeren gewerkt en kwam graag op de boerderij zoals die van de familie Strookappe in Harfsen en van de buren Steging in Gorssel. Op 1 juni 1952 werd jongste zoon Freek geboren in Gorssel. Hendrik Jan is zijn hele leven in Gorssel blijven wonen en is daar overleden op 8 mei 1959. Jo verhuisde na zijn overlijden met de kinderen naar Nijverdal en is daar overleden op 9 juni 2001.

 
Alle gegevens van Jan Strookappe komen uit akten aangezien er geen verhalen over hem bekend zijn. Dit komt omdat hij al in 1911 overleden is en zijn zoon Hendrik Jan dus geen herinnering aan hem kan hebben gehad. De kinderen van Hendrik Jan hebben hem ook niet gekend. Het enige verhaal wat bekend is dat Hendrik Jan vertelde dat zijn oudere broer Jan bij een boer in Almen(?) diende en dat hij op zondagavond, als Jan weer naar de boer ging, de helft van de weg met hem meeliep.
 

Nog even terug naar de plek waar Jan Strokappe zijn boerderij had moeten bouwen. Deze boerderij kwam er later en kreeg de naam Eiergoor. Eerste bewoners waren Zwier Zweers en Johanna Dijkerman, geen onbekenden van de familie Strookappe. Johanna Dijkerman was een schoonzus van Jan Strookappe die op de Nieuwe Braakhekke woonde. Na het overlijden van haar man Christiaan Braakhekke in 1910 heeft ze daar ook nog een tijdje gewoond. Met hem woonde zij eerst op Erve Dollekamp, vlakbij Erve Strookappe en vrijwel op de plek waar de Strookappes tussen 1844 en 1865 gewoond hebben, hierover meer op de Boerderij pagina! Oorspronkelijke hoofdbewoner van Dollekamp was Hendrik Willem Dollekamp, een oom van Johanna. In 1912 verhuist Johanna en haar twee zonen van de Nieuwe Braakhekke naar Laren en gaat wonen in het huis waar daarvoor Jan Strokappe woonde! Deze kwam vrij nadat Hermina Klein Velderman op 4 mei 1912 hertrouwde met Johannes Gradus Gardinus Nijman en toen samen met haar zoon Hendrik Jan Strokappe bij hem ging wonen. Johanna woonde er tot 18 september 1915, de dag dat zij trouwde met Zwier Zweers, die zelf weduwnaar was van Maria Holmer.

 
Johanna Dijkerman is overleden op 4 februari 1925 en Zwier hertrouwde daarna met Harmina Hendrika ten Holt, beste vriendin van Heintje Stoelhorst, echtgenote van Hendrik Jan Strookappe. Hierover meer verderop deze pagina. Zwier was daarom een vaak geziene gast bij Erve Strookappe en de kinders van Strookappe noemden hem Zwieroom. Kortom, Zwier en Johanna hebben nauwe banden met de familie Strookappe gehad!
 
 
Albert Strokappe
Geboren als Albert Strokappe op 14 oktober 1886, maar uiteindelijk werd dit automatisch Albert Strookappe met dubbel O aangezien hij zijn hele leven bij zijn jongere broer Hendrik Jan en zijn gezin heeft ingewoond en deze de familienaam Strookappe hadden. De voornaam is vernoemd naar zijn opa Albert Muil. Albert is op 7 november gedoopt in de kerk van Almen.

Op 17 mei 1904 vertrekt Albert naar Oxe om te gaan werken als boerenknecht en neemt daar de plaats over van oudere broer Jan die weer terugkomt naar Harfsen. Een jaar later, op 25 mei 1905, gaat hij werken als boerenknecht bij Holstege in Oolde bij Laren. Op zondagavond 17 december van dat jaar wordt Albert in Harfsen overreden door de laatste tram van Laren naar Deventer. Hierdoor worden beide benen boven de enkel zwaar verminkt waardoor hij nooit meer heeft kunnen lopen. Volgens de bevolkingsregisters van Laren en Gorssel verhuist Albert op 19 januari 1907 naar zijn ouderlijk huis maar het is aannemelijk dat dit al eerder gebeurde omdat hij niet meer als knecht bij de familie Holtstege dienst kon doen.

Hij moest zich kruipend voortbewegen, maar op latere leeftijd (in de oorlog) kreeg hij van de dominee een rolstoel met fietsbanden en een trapmechanisme die hij met zijn handen bediende. Hele tochten maakte hij toen, Albert kwam overal en leefde helemaal op! De verpleging van Albert na zijn ongeluk kostte zijn vader veel geld dat er eigenlijk niet was en zodoende diende Hendrik Jan bij de gemeente Gorssel het verzoek in om de rekening ad 169 gulden voor de verplegingskosten van zijn zoon te betalen. De gemeente wees dit verzoek af "vermits adressant reeds meer dan voldoende door de gemeente is gesteund" zoals in de krant van 20 april 1907 was te lezen. Hendrik Jan klopte blijkbaar vaker aan bij de gemeente.
 
Albert was een bijzondere man, verdiepte zich in de theologie, was erg religieus en predikte en zong wat af in zijn leven. Hij is nooit getrouwd geweest, maar zou een goede vader zijn geweest, want hij was erg zorgzaam en als een vader voor zijn vele neefjes en nichtjes die met hem op de boerderij woonden. Bij Albert konden de kinderen altijd terecht en dat was handig aangezien zijn broer Hendrik Jan en schoonzus Heintje al hun handen vol hadden aan de boerderij en het huishouden. Hiermee werd Albert eigenlijk het middelpunt van de familie.
 
Hij leerde de kinderen van allerlei dingen en hielp op de boerderij met o.a. het karnen en maken van boter en het schillen van de aardappels voor de hele familie en dan hebben we het over een driekwart emmer vol! In de oorlog handelde hij in textiel (garen e.d.) en kreeg daardoor de bijnaam Zwarte Albert. In 1944 wordt hij veroordeeld tot het betalen van 400 gulden boete voor het "koopen van een aantal distributiebescheiden" zoals in De Koerier Deventer/Zutphen van 15 juli 1944 te lezen was.

Maar voor zijn neefjes en nichtjes was hij Alboom. Albert maakte voor het slapen gaan vaak ook nog een rondje door de kamer en blies dan als laatste de lamp uit waarna de hele Strookappe familie sliep. Daar kon een eind aan komen als de uil begon te huilen, want dat was een slecht teken omdat er dan iemand in de buurt zou overlijden. Hendrik Jan senior pakte dan het geweer van de schouw en liep ermee naar buiten en knalde ermee in de lucht. De familie was wakker, maar kon met een gerust hart verder slapen, want meneer de uil hield voorlopig wel zijn snavel!
Albert is op 9 april 1960 in Deventer overleden en was toen woonachtig in een verpleeghuis te Diepenveen. Hij is op 14 april 1960 begraven in het familiegraf te Almen. In Harfsen woonde hij vanaf 1954 in de nieuwe boerderij en de foto hiernaast is daar gemaakt.


Nog even terug naar de boerderij waar Jan en Albert elk een jaar gewerkt hebben. Dit is boerderij Hof te Oxe gelegen naast het landgoed Oxerhof. Jan en later Albert werkten en woonden hier van mei 1903 tot mei 1905. Persoonlijk ben ik benieuwd wat de jongens er verder uitgespookt hebben en met name hoe de relatie met de hond van de boerderij was.
Want ruim een eeuw later, in oktober 2006, werd een kleinzoon (ik dus) van hun jongere broer Hendrik Jan zonder aanleiding flink in de kuit gebeten. Werd hier een oude rekening vereffend? We zullen het waarschijnlijk nooit weten!
 
   

Hendrik Jan Strookappe jr.

 

Eigenlijk de onbetwiste hoofdpersoon van deze website. Hendrik Jan woonde niet alleen zijn hele leven op de boerderij, maar werkte er ook en is de eerste Strookappe die zijn hele leven als landbouwer geregistreerd staat. En dan is Hendrik Jan ook nog eens de vader van 15 kinderen, 39 kleinkinderen en 61 achterkleinkinderen en daarmee ongetwijfeld de Strookappe met de meeste nakomelingen. Hendrik Jan werd geboren op 24 september 1890 om 23:00 uur in Harfsen als derde zoon van Hendrik Jan Strokappe en Hendrika Muil en gedoopt op 2 november 1890. Door het vroegtijdige overlijden van later geboren broertjes en zusje bleef Hendrik Jan de jongste van het gezin. Na school en ongetwijfeld uit werken bij de boer gaat Hendrik Jan op 28 september 1910 in militaire dienst, maar wordt nog geen twee weken later op 11 oktober alweer ontslagen i.v.m. lichaamsgebreken.
 

Dat komt Hendrik Jan niet slecht uit, want daags te voren op 10 oktober 1910, koopt hij een groot stuk broekgrond van Derkje Slagman. Het is het weiland rechtsachter de boerderij richting boerderij Het Emsbroek. Zie de Boerderij pagina voor de exacte positie. Het betreft kadastraal perceel 410 welke 3,238 ha groot is en Hendrik Jan betaalt er 1300 gulden voor welke wordt voldaan middels het aangaan van een hypothecaire overeenkomst met dezelfde Derkje Slagman. Hendrik Jan was net 20 jaar oud en heeft duidelijk zijn zinnen gezet om de boerderij van zijn vader over te nemen en uit te breiden. Een soortgelijke actie deed zijn vader in 1881 toen hij "het veld" (perceel 612) kocht en zijn vader Jan nog hoofdbewoner van Erve Strookappe was.

 
Nog geen jaar later, op 5 oktober 1911, is het al zover: Hendrik Jan junior wordt de eigenaar van Erve Strookappe. Eerder dat jaar, op 6 juli, is zijn oudste broer Jan overleden en broer Albert was door zijn handicap niet in staat landbouwer te worden, dus het was heel logisch dat Hendrik Jan junior de boerderij van senior overnam. De bedoeling was het echter wel dat oudere broer Jan de boerderij over zou nemen en Hendrik Jan had eigenlijk timmerman willen worden! Hendrik Jan had ondertussen ook al zijn eerste echtgenote leren kennen en de trouwplannen waren al gemaakt dus het is niet vreemd dat van te voren de zaken goed geregeld werden. Wat hielden deze in? Wel, Hendrik Jan koopt van zijn ouders een huis en erf met schuur, bouwland, weiland en heide gelegen te Harfsen met een totaaloppervlak van ruim 8,5 hectare. Met perceel 410 erbij is Hendrik Jan junior dan al eigenaar van bijna 12 hectare grond, niet gek voor een 21-jarige! Verder koopt hij al de zich in en om het huis en erf bevindende roerende lichamelijke goederen. Een opsomming hiervan kun je vinden op de Boerderij pagina. De koopprijs van het geheel bedraagt 6000 gulden. De helft wordt voldaan door het overnemen van hypothecaire en huiselijke schulden. De andere helft wordt door Hendrik Jan voldaan door het aangaan van de verplichting om zijn ouders en broer Albert levenslang ten zijne huize te verplegen, hun kost, drank, kleren, vuur en licht, bewassing en in het algemeen alles te verschaffen wat zij overeenkomstig hun stand en gewone levenswijze nodig hebben, bij ziekte hun de nodige oppassing te verlenen met inbegrip van doctorale en medicinale hulp en om hun bij overlijden een fatsoenlijke begrafenis te verzorgen. En aldus zou geschieden! Overigens werd dit kostcontract op 17 maart 1922 nog gewijzigd en werd o.a. een opzegtermijn van drie maanden bepaald. Tevens werd de afkoopsom van het contract naar Hendrik Jan senior en Hendrika Muil verhoogd van 3000 naar 6000 gulden en moest niet alleen een span bedden maar ook de nodige kleren, tafel met stoelen en hetgeen verder vereist is voor de meubelering van een kamer worden gegeven. Overigens was Hendrik Jan senior twee dagen daarvoor nog betrokken bij de koop èn verkoop van een boerderijtje in Gorssel. Was hij van plan Erve Strookappe te verlaten? Zoals straks te zien is, werden er in die tijd veel kinders geboren en werd het wel krap op de boerderij in Harfsen! Het boerderijtje in Gorssel wordt voor 3500 gulden gekocht van Roelof Voskamp en dezelfde dag voor dezelfde prijs verkocht aan Gerrit Jan Koldewe. Meer informatie over dit boerderijtje is te vinden op de Eesterhoek website, zie boerderijtje Voskamp.
 
Het meest bijzondere van deze akte is misschien wel dat tot twee maal toe het erve "Strookappe" vermeld wordt. Ik dacht de naam Erve Strookappe zelf bedacht te hebben, maar dus niet, de naam was reeds bekend! Ook mooi van deze akte is dat hij ook door Albert is ondertekend, het is daarmee de enige gevonden handtekening van Albert. Zijn nette handschrift was hierboven al te bewonderen.
 
Op 3 februari 1912 trouwt hij met de 27-jarige, en dus 6 jaar oudere, Jantje Smale.
Jantje werd geboren in Almen op 2 juli 1884 als dochter van Gerrit Smale en Tonia Smale, die neef en nicht van elkaar waren. Hun vaders Arend en Jan Smale zijn namelijk broers en zonen van Jan Sma(a)le en Henders Scholthof die op boerderij Kemping (ook wel Keiminck) en later op erve Wevers onder Kring van Dorth woonden. De familie dankt zijn naam - en woonde oorspronkelijk op - erve Smale welke in de Schoolt bij Kring van Dorth stond. Net als de Strookappe familie heeft de familienaam van Smale dus ook haar oorsprong in een boerderijnaam.

Jantje's vader Gerrit Smale wordt geboren op 4 april 1848 op boerderij Hakkert onder Dijkerhoek in Holten en haar moeder Tonia Smale op 6 juni 1852 op boerderij Stenfert in Harfsen. Zij trouwen in Gorssel op 19 februari 1874 in Gorssel en gaan wonen in Oxe. Zij krijgen er de eerste drie kinderen van overzicht hiernaast en deze stamboom. De laatste zes kinderen, waaronder Jantje, worden geboren in Almen op Groot Besselink, een grote boerderij met veel dienstknechten en dienstmeiden die voor de Smales werkten. De familie is er komen wonen in maart 1881. Op 8 februari 1902, vader Gerrit is in 1901 overleden, verhuist het gezin naar Vorden, maar Jantje gaat niet mee en gaar werken op het erve Nijenhuis in Almen en bleef dat doen tot aan haar trouwen. Bijgaande foto moet in deze periode zijn gemaakt aangezien zij op deze foto 18 jaar oud zou zijn geweest. Bij de stamboom van de Smale familie zijn ook foto's te zien van moeder Tonia Smale en zus Aaltje Smale.
In 1906 trouwt broer Antonie en gaat wonen op erve Braakhekke, vlakbij het kleine boerderijtje van de Strookappe familie. Op deze manier leert Jantje mogelijk onze Hendrik Jan kennen. Ook is het zo dat Hendrika Muil (Jantje's toekomstige schoonmoeder) voor Jantje's oom Derk Jan Smale heeft gewerkt en zodoende kan het contact ook zijn ontstaan. Tegen de zin van haar moeder trouwt Jantje met het arme boertje Hendrik Jan Strookappe wiens charmes groot moeten zijn geweest. Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren, deze worden hieronder genoemd in het totaaloverzicht van kinderen van Hendrik Jan. Jantje overleed echter al op 3 november 1917, ze werd maar 33 jaar oud. Ze is waarschijnlijk overleden aan een nierziekte en er bestaat ook een verhaal dat zij op dat moment in verwachting was van een vierde kind wat gezien het feit dat haar vorige kind “alweer” twee jaar daarvoor was geboren, zeer goed mogelijk is geweest. Jantje is op 5 november 1917 begraven in Almen.
Op 27 juli 1918 wordt de nalatenschap van Jantje Smale in een akte vastgelegd, hierover meer op de Boerderij pagina. Hierin wordt ook geschreven dat Hendrik Jan Strookappe senior de voogd was over de twee nog levende kinderen van Jantje: Gerrit en Hendrik Jan. Hij was zodanig benoemd en beëdigd op 30 november 1917. De nalatenschap van Jantje was niet erg groot, mede doordat zij tegen de zin van haar moeder met Hendrik Jan trouwde. Wel waren er twee gouden oorbellen waarvan er één naar zoon Gerrit ging en de andere naar zoon Hendrik Jan. Tegenwoordig zijn zij allebei bij de dochter van Gerrit.
 

 
Hendrik Jan Strookappe hertrouwde op 7 juni 1919 met Heintje Stoelhorst. Getuigen van het huwelijk waren Evert Jan Nieuwenhuis, een 57-jarige landbouwer uit Steenderen bij wie Heintje opgroeide, en Karel Kloppers, een 55-jarige landbouwer uit Harfsen en oom van Hendrik Jan en zwager van Hendrika Muil en Hendrik Jan sr. Karel Kloppers was ook getuige bij het eerste huwelijk van Hendrik Jan. Een foto van hem staat in de Muil stamboom.
 
Op 11 juni 1919, vier dagen na het huwelijk, laten Hendrik Jan en Heintje een verklaring van huwelijksaanbrengsten opstellen. Hendrik Jan blijkt eigenaar van meubelen, huisraad, levende have, wagens, gereedschappen etc. t.w.v. 2660 gulden en heeft daarnaast nog 500 gulden op de bank en 100 gulden in een oude sok. En dan is hij ook nog eigenaar van het huis met schuur, erf, bouwland, weiland, heide en broekgrond. Daar tegenover staan schulden waaronder een hypotheek. Per saldo blijkt Hendrik Jan wel iets meer te bezitten dan Heintje die niet meer heeft dan een kast van 25 gulden, kleren t.w.v. 125 gulden, goud en zilver t.w.v. 25 gulden en een spaarbankboekje met daarop 83 gulden. Maar geen schulden!
 
Heintje werd op zondag 18 maart 1900 om zeven uur in de ochtend geboren in het huis van wijk A, nummer 320 (aan de huidige Rozenweg) te Lochem als dochter van Hendrik Gerrit Stoelhorst en Garritdina Hiddink. Zij was het vierde kind van de in totaal acht geboren kinderen, zie overzicht hiernaast. Er zou in 1911 ook nog een negende doodgeboren kind zijn, echter is hiervan geen akte beschikbaar.

Vader Hendrik Gerrit werd geboren op 17 september 1868 in Laren en moeder Garritdina werd geboren op 13 maart 1872 in Ruurlo. Ze trouwden op 29 april 1893 in Laren en gingen wonen in Lochem. Hendrik Gerrit was bij zijn trouwen boerenknecht van beroep en Gerritdina was dienstbode. In mei 1902 verhuist het gezin, toen bestaande uit vader, moeder, Gerritdina, Jan en Heintje (Willem was in december 1901 al overleden) naar Apeldoorn maar komt in januari 1903 alweer terug naar Lochem waar dan ook de andere vier kinderen worden geboren.
       
     
1 Gerritdina 21-08-1893
2 Jan 07-05-1895
3 Willem 28-03-1897
4 Heintje 18-03-1900
5 Hendrik Gerrit 18-07-1903
6 Dina Frederika 07-07-1905
7 Gerrit Jan 30-06-1907
8 Willemina 17-07-1908
     
 
Op 17 september 1908 verhuist Heintje samen met haar broertje Hendrik Gerrit en zusje Dina Frederika naar pleeggezinnen in Steenderen. Dina Frederika gaat wonen bij het gezin van klompenmaker Derk Massink en zijn vrouw Willemina Jansen en staat tussen hen op de groepsfoto hieronder.
 
 
Heintje en Hendrik Gerrit worden samen opgenomen in het gezin van landbouwer Evert Jan Nieuwenhuijs in buurtschap de Covik aan de huidige Paardestraat. Evert Jan en zijn vrouw Johanna Willemina Jansen (die een zus is van bovengenoemde Willemina Jansen) hadden zelf geen kinderen en woonden samen met broer Johan Nieuwenhuijs, nicht Gardina Willemina Massink (dochter van Derk Massink), haar man Lambertus Hissink en kinderen Johanna Everdina en Willemina Gardina Hissink. Hierboven een aantal foto's van genoemde personen. Op de groepsfoto zitten rechts Lambertus Hissink en Gardina Willemina Massink, ook wel Bart en Dina. Heintje heeft altijd met hen contact onderhouden. De boerderij van de familie Nieuwenhuijs is in 1926 afgebroken en er is toen een nieuwe boerderij gebouwd. Deze werd bewoond door Bart en Dina Hissink en nu woont er hun kleinzoon Bart Boenink. Er is geen foto van de oude boerderij. Bij de boerderij stond veel fruitbomen en de oogst (peren) ervan is te zien op de rechterfoto hierboven.
 
Heintje gaat naar school in Steenderen en de foto hieronder komt uit een schoolfoto van 1913. Het is de oudste foto die er van Heintje is. Op 1 mei 1915 gaat Heintje als boerenmeid werken voor landbouwer Bernard Wansink en anderhalf jaar later op 1 november 1916 gaat zij als dienstmeid werken voor dominee Pieter Nicolaas Pikaar en gaat er wonen op pastorie de Wheme. In april 1918 vertrekt ze naar Lonneker bij Enschede en komt in december alweer terug naar Steenderen en gaat er nog een keer als boerenmeid aan het werk, dit keer op de boerderij van Hendrik Jan Arendsen. Uiteindelijk vertrekt ze dus op 7 juni 1919 naar Harfsen toen ze trouwde met Hendrik Jan Strookappe.

Even tussendoor: Doordat Heintje voor een dominee had gewerkt, wist ze hoe ze netjes een tafel dekken moest. Toen Jan en Marietje van Uden eens kwamen eten, dekte Heintje de tafel met drie borden op elkaar, voor elke gang één. Hendrik Jan, die zoiets niet gewend was, keek Heintje verrast aan en zei "Wat doen je nu dan, Heintje?!".
 
Vader, van beroep hulpstoker, en moeder Stoelhorst wonen ondertussen in Enschede waar ook andere kinderen zijn gaan wonen. Ze woonden op verschillende adressen, maar de langste tijd in de Zwanensteeg. Op 29 april 1948 zijn zij 55 jaar getrouwd op welke dag onderstaande foto is gemaakt.
 
Het was een hele afstand van Harfsen naar Enschede, maar vooral de jongere kinderen van Heintje ondernamen wel eens de reis per trein om er bij opa en oma te gaan logeren. Ze keken er hun ogen uit in deze grote textielstad! Al het geld ging er op aan bioscoopkaartjes en snoep en uiteindelijk was er geen geld meer om de terugreis te betalen, Frits weet er alles van!

Andersom kwamen oma en vooral opa Stoelhorst ook graag naar Harfsen en hielpen er dan op de boerderij. Tijdens één van zijn verblijven op Erve Strookappe is Hendrik Gerrit Stoelhorst er overleden op 8 september 1950.

Garritdina Hiddink is een jaar later op 17 april 1951 overleden, wel in Enschede waar zij het laatste jaar inwoonde bij oudste dochter Gerritdina in de Stevenfennestraat. Beiden zijn begraven in Laren.

Voor meer informatie over de Stoelhorst familie klik hier en hier.
 
Familiebijeenkomsten van de familie Stoelhorst werden vaak gehouden op de Strookappe boerderij in Harfsen. Meestal werden deze gehouden op moederdag. De hele familie zat dan aan een grote tafel met daarop hoge stapels brood met boter, een grote suikerpot en vele kopjes koffie en thee. Het was er dan erg gezellig!
 
Beste vriendin van Heintje was Harmina Hendrika ten Holt. Haar ouders waren beiden overleden toen ze op de oudejaarsdag van 1915 bij de familie Nieuwenhuijs in Steenderen kwam wonen. Ze was toen net 12 jaar oud (zij is geboren op 24 december 1903) en dus bijna vier jaar jonger dan Heintje. Op augustus 1918 vertrekt Harmina naar Harfsen en gaat als dienstmeid aan de slag bij ... de familie Strookappe! Hendrik Jan was alweer een tijdje weduwnaar na het overlijden van Jantje Smale op 3 november 1917 en kon dus wel wat hulp gebruiken in de huishouding en op de boerderij. Maar eigenlijk was Hendrik Jan op zoek naar een nieuwe echtgenote. Daarvoor kwam de 14-jarige Harmina natuurlijk niet in aanmerking, maar zij kende nog wel iemand! Zo kwam de 18-jarige Heintje op bezoek in Harfsen en trouwde zij op 7 juni 1919 op 19-jarige leeftijd met Hendrik Jan. Ook hier (net als bij Jantje) raadde de familie haar het huwelijk af, immers was Hendrik Jan tien jaar ouder, had hij al twee kinderen en was het erg hard werken op de boerderij. Maar ook nu wogen de nadelen niet op tegen de charmes van Hendrik Jan! Harmina bleef nog tot 8 september helpen op de boerderij en ging daarna werken op boerderijen in Oolde en Baak.
 
Op 14 november 1925 komt Harmina terug naar Harfsen en gaat werken bij Zwier Zweers die op 4 februari van dat jaar weduwnaar was geworden van Johanna Dijkerman zoals al eerder op deze pagina was te lezen. Het laat zich raden door wie zij getipt is! Het klikt tussen Zwier en Harmina en zij trouwen op 18 mei 1929. Zo trouwden de vriendinnen allebei met Harfsense weduwnaren.

Op de foto rechts staan v.l.n.r. Zwier, Harmina, Hendrik Jan en Heintje. Bijzonder is het dat de vier personen ongeveer even groot zijn, maar vele jaren later zou dat anders zijn. Zwier (die metselaar, schoonmaker, bakker en boer van beroep is geweest) en Hendrik Jan zijn door het harde werken "gekrompen" en de beide dames (die overigens ook hard hebben gewerkt) staken er zodoende groot bij af.
 
Zo zijn er nogal wat overeenkomsten, maar de tijd in het pleeggezin zal de basis zijn geweest voor deze hechte vriendschap. Op de foto linksboven zien wij v.l.n.r. Harmina, Heintje en dochter Heintje Strookappe nadat ze een bezoek hebben gebracht aan de Harfsense kermis. Harmina Hendrika ten Holt werd moeder van zes kinderen en is overleden op 17 april 1961. Zwier Zweers had in totaal 15 kinderen (ook weer een overeenkomst met Hendrik Jan) en is overleden op 18 januari 1960. Het echtpaar woonde aan de Lochemseweg in Harfsen. Hier kwam Albert Strookappe ook vaak om zijn handelswaar te verkopen en daar aangekomen riep hij dan "Albert, Albert!". De familie Zweers kwam dan met twee stoelen naar buiten. Albert kroop dan vanuit zijn wagentje op de eerste stoel en schoof dan door naar de tweede stoel die ernaast was gezet. En zo werden de stoelen om en om verzet totdat Albert het huis in was geschoven!
 
 
Hendrik Jan Kinders
 
In Harfsen wordt Heintje moeder van maar liefst twaalf kinderen en brengt daarmee het totale aantal kinderen van Hendrik Jan op vijftien! In bijgaand overzicht zijn de eerste drie kinderen van Jantje Smale en zijn de overige twaalf kinderen van Heintje Stoelhorst, die allemaal uitgebreid de revue passeren op de Kinders pagina.
 
01 Hendrika 13-04-1913  
02 Gerrit 29-06-1914
03 Hendrik Jan 09-12-1915
04 Hendrika 20-03-1920
05 Evert Johan 21-07-1921
06 Jan 17-09-1922
07 Hendrik Gerrit 23-08-1923
08 Alberta 25-10-1924
09 Gerritdina 20-02-1926
10 Hendrika Johanna 05-04-1927
11 Heintje 12-03-1928
12 Hein 31-10-1929
13 Egbert 23-02-1933
14 Frederik Gerrit 24-04-1936
15 Heintje 10-12-1941
   
De Strookappe familie van Hendrik Jan groeide met zoveel kinderen uit tot een grote boerenfamilie waar altijd hard gewerkt moest worden, maar waar het ook goed toeven was. Er was bij Strookappe altijd wat te beleven, er mocht van alles en het was er altijd drukke en gezellige boel. Niet alleen door het grote aantal gezinsleden maar ook door de mensen die graag bij Strookappe over de vloer kwamen (waardoor er elke zaterdagmiddag flink geboend moest worden) en altijd welkom waren in de zoete inval aan de Emsbroekweg waar gezelligheid troef was! Voor velen en vooral kinderen was de Strookappe een toevlucht. In het gezin werd veel plezier gemaakt en vaak gezongen in het genre van alledaagse liedjes tot godsdienstige liederen. Niet iedereen was even muzikaal, van Hendrik Jan senior is bekend dat hij in de kerk nogal eens uit de maat "zong" ...

In deze grote familie moest hard gewerkt worden om voldoende geld te verdienen en het huishouden draaiende te houden. Hendrik Jan en Heintje waren daarom altijd druk en zo gauw de kinders konden werken moesten ze ook meehelpen op de boerderij of gingen ze uit werken bij een andere boer. Buurvrouw Dina Nijkamp hielp ook wel eens mee. Zo haalde ze s’ avonds 10 paar klompen op bij Strookappe om ze te schuren en te drogen op de kachel en ze de volgende ochtend vroeg weer terug te brengen zodat de kinders van Strookappe er weer mee naar school konden.
   

De foto hiernaast illustreert als geen ander de gezelligheid in combinatie met het boerenleven van de Harfsense Strookappes en is daarmee één van mijn persoonlijke favorieten. Op de foto staan v.l.n.r. Hans Voortman, Annie Strokappe uit Deventer, Jan Strookappe, een onbekende vriend uit Den Haag en Frits Strookappe. Op de voorgrond v.l.n.r. Hanna, Hennie, pa Hendrik Jan en ma Heintje Strookappe. Jan was weer eens aan het dollen en dat verklaart dat de mensen duidelijk lol hadden toen de foto genomen werd. Annie en Hans waren op visite bij de “boerenfamilie uit Harfsen” zoals de familie van Hendrik Jan in Deventer genoemd werd.

Mooi verhaal is dat Hein een afgekeurde politiehond had en tegen Frits vertelde dat deze herder, genaamd Windsor, hem zo kon opspeuren. Frits verstopte zich daarop in een hoge boom, maar Windsor vond hem toch en bleef onder de boom liggen waarop Frits de boom niet meer uitdurfde. Elke keer als Frits een poging waagde, joeg Windsor hem weer naar boven. Hein vond het allemaal prachtig, ging terug naar de boerderij voor een kopje koffie en liet de hond er mooi liggen. Frits heeft een best tijdje (ongeveer een uur) mogen genieten van een mooi uitzicht! Frits nam echter wraak en prikte enige tijd later aan de eettafel de gehaktbal van Hein aan zijn vork en hield deze voor aan Windsor. Die bedacht zich geen moment en de gehaktbal was hap, sloek, weg en Hein had pech!

 
Met Oud & Nieuw bakte Heintje altijd veel oliebollen, een hele melkbus vol! Deze stond onder de keukentafel en elke keer als de schaal op tafel leeg was, kwam de melkbus tevoorschijn en werd de schaal weer gevuld! Met de vele kinders en aanloop van buren, familie, vrienden en kennissen kwam de melkbus vanzelf wel leeg. Het was er altijd erg gezellig op Nieuwjaarsdag, zo weet buurmeisje Zusse Nijkamp zich te herinneren. Ze bleef ook wel eens logeren en dan ging Hendrik Jan altijd 's ochtends de bedden langs om de kinders te wekken. Dat ging nog niet zo gemakkelijk, vooral met de jongens. Hij dreigde dan met "als ie er noe niet uutkomt, dan gee ik zelf ook weerumme!"
 
Een voorbeeld dat bij Strookappe alles kon was dat zoon Frits, die leerde voor automonteur, een motorblok op de keukentafel had gezet zodat die er makkelijk aan kon werken. Ondenkbaar bij vele gezinnen, maar bij Strookappe geen probleem. Moeder Heintje vond het alleen maar mooi haar zoon zo bezig te zien.
 
 
De oorlog
 
Een minder plezierige periode was het natuurlijk tijdens de tweede wereldoorlog. Er was gelukkig geen honger, maar de familie beleefde angstige momenten. Zo werd bijvoorbeeld in de hongerwinter van 1944 hun geliefde paard Wakker door de Duitsers gevorderd om te worden gebruikt als trekpaard. Wakker werd enige tijd later dood teruggevonden, hij is omgekomen tijdens een vuurgevecht met vliegtuigen die de Duitsers aanvielen. Niet alleen Wakker maar ook het paard van de buren Brinoord werd meegenomen. Beide paarden stonden in een verscholen hut in het gemeenteveld aan de overkant van de weg, beschut tussen de dennen.
 
In de periode van 16 december 1944 tot 16 februari 1945 stond aan het einde van de Emsbroekweg, bij de Braakhekkerbulten aan de Braakhekkeweg dichtbij de woning van Enderink, een V1 lanceerinrichting waarmee V1’s op de haven van het al bevrijde Antwerpen werden afgeschoten. De startbaan was 46,5 meter lang en oplopende tot een hoogte van 15 meter. Een V1 was een soort van robot vliegtuigje van ongeveer 8,5 meter lengte en een vleugelbreedte van 5,4 meter dat een springlading van zo’n 980 kg naar het doel kon brengen. De boerderijen en huizen in de directe omgeving werden ontruimd en werden betrokken door personeel van de lanceerbaan. Hiertoe werd ook boerderij ‘t Braakhekke gebruikt waar de V1’s gemonteerd werden en waarvandaan de V1’s met paard en wagen naar de lanceerbaan gebracht werden. Het gebied bij de lanceerbaan en dus vlakbij Strookappe was spergebied. Extra beangstigend was het feit dat aan de bedrijfszekerheid van de vliegende bom nogal eens iets mankeerde. Veel lanceringen mislukten omdat de motor na het afschieten niet aansloeg of weer afsloeg. Ook gebeurde het wel eens dat de V1 na de lancering uit de koers raakte en rondjes in de omgeving ging maken totdat de benzine op was en het ding naar beneden donderde. Zo stortte er één neer bij de Esvelddijk. Een spannende tijd dus voor de familie Strookappe en alle inwoners van de omgeving.
 
De spannendste tijd was aan het einde van de oorlog. Zo waren er in de omgeving regelmatig luchtgevechten, werd er nog een koe van Strookappe gedood door een granaat en werd Frits, die op weg was naar Brinoord, omsingeld door honderden Duitsers die op de vlucht plotseling opdoken vanuit het gemeenteveld, maar kleine Frits gelukkig wel met rust lieten. In april 1945 deden de Duitsers intrek in de boerderij en uit angst vertrokken moeder Heintje, Hanna, Eppie, Frits en Hennie voor een paar dagen richting Kring van Dorth waar zij gingen wonen in boerderij Kemping (oude naam Keiminck) van de familie Wichers aan de Bielderweg. Deze boerderij werd vele jaren ervoor nog bewoond door de familie Smale waaronder de beide grootvaders van Jantje Smale!
 
De anderen bleven achter bij de boerderij en sliepen die tijd in de schuilkelder onder de wagenloods. Hier verbleven ook de families van Everdina Johanna en Hendrika Johanna Strookappe en zij genoten er van de gastvrijheid die Hendrik Jan en Heintje hun boden. De boerderij van Everdina Johanna, de Nieuwe Braakhekke, bevond zich in het spergebied nabij de V1 installatie en werd door de Duitsers gebruikt als gaarkeuken. Gelukkig bleven de boerderijen van Koerselman en Strookappe gespaard, de Duitsers verbrandden namelijk vaak boerderijen als ze er vertrokken en vooral in de omgeving van het oude Harfsen moesten vele boerderijen het ontgelden. Ook waren er onderduikers bij Strookappe die zich schuil hielden in het kippenhok in het veld zoals Joop Swaak van wie beweerd wordt dat hij het schitterende schilderijtje van de boerderij (zie Huus pagina) heeft geschilderd. Anderen beweren overigens dat deze gemaakt is door Jannes Jansen uit Twello. Ook werden vluchtelingen gastvrij opgevangen zoals Roos en Vinke uit Enschede. Omdat de Strookappe boerderij net buiten het spergebied stond, werd hier ook wel eens afgesproken tussen een Duitse soldaat (Lange Heinz) en zijn vriendin uit Zutphen die de wc bij Strookappe graag gebruikte voor een sanitaire stop. Jan Strookappe moest daar niets van hebben en haalde dan het houten schot met opening ervan weg, zodat mevrouw het maar met de koude stenen rand moest doen! Lange Heinz was zo'n slechte nog niet. Op een avond werd hij vlakbij Strookappe aangevallen door een belager en schoot hij met zijn revolver. Het was te donker om te zien wie zijn belager was. Hij spoedde zich daarop naar de familie Strookappe en riep "Sind Sie allen da?". De familie bleek compleet en Heinz was gerustgesteld.

 

In de oorlog ging veel op de bon. Everdina en Hendrika Strookappe verkochten hun snoepbonnen aan de gebroeders Hendrik Jan en Albert van Erve Strookappe want het geld konden ze beter besteden aan nuttiger dingen. Hendrik Jan en Albert kochten er natuurlijk ook geen snoep voor, maar gingen ermee handelen, iets wat de heren goed konden en vaker deden. Maar ja, deze zwarte handel mocht natuurlijk niet. Het gebeurde dan ook wel eens dat de heren door de Duitsers aangehouden werden. Maar naast goede handelaren waren de Strookappes ook gladde praters en met hun onschuldige gezichten en geloofwaardigheid lukte het hun keer op keer er onderuit te komen. De zwarte handel leverde Albert de bijnaam Zwarte Albert op. Uiteindelijk ging het toch nog mis met hem en werd hij juli 1944 wegens het kopen van een aantal distributiebescheiden door den economischen rechter te Zutphen veroordeeld tot 400 gulden boete subs. twee maanden hechtenis.

De Strookappes verkochten ook kruidenierswaren die werden aangeleverd door Olda uit Apeldoorn. Er werd aan huis verkocht, maar ook bezorgd. Alle inkomsten waren hard nodig om het grote gezin te onderhouden. Later zou zoon Hendrik Jan de "winkel" nog overnemen en als kruidenier werken.

Het absolute dieptepunt van de oorlog voor de familie was uiteraard het niet meer terugkeren van zoon Hendrik Gerrit uit zijn gevangenschap in Duitsland. Hierover meer op de Kinders pagina.
 
 
Opa en oma Strookappe
 
Hendrik Jan en Heintje hebben een druk leven gehad. Hendrik Jan mocht graag wat afstand nemen van het drukke gezinsleven en het was Heintje die de lakens uitdeelde bij Strookappe en waar nodig orde op zaken stelde. Of zoals zoon Frits ooit zei: "mien moe was de kapitein". Nadat in 1941 hun laatste kind geboren werd en in 1942 de volgende generatie zich aandiende, kunnen Hendrik Jan en Heintje het iets rustiger aan doen en hadden ze iets meer tijd voor andere dingen, ook al bleef het natuurlijk een druk leven op de boerderij. Hendrik Jan was zijn hele leven een druk man, hij was altijd bezig. Eerst hard werken voor zijn grote gezin, maar ook later zorgde hij er altijd wel voor dat hij iets om handen had. Heintje werd een trouw lid van de Hervormde Vrouwengroep te Harfsen. Op weg naar een bijeenkomst van deze vereniging op 19 maart 1956 (een dag na haar 56'ste verjaardag) wordt de rust danig verstoord als Heintje op de Lochemseweg in Harfsen wordt aangereden door een auto. Zij liep daarbij een dubbele armbreuk op. De bestuurder van de auto reed door, maar werd door getuigenverklaringen later aangehouden. Er volgde een rechtzaak waarbij Heintje ook nog als getuige werd gehoord.
 
Hendrik Jan en Heintje 45 jaar getrouwd in 1964
 
Heintje Stoelhorst is op 27 maart 1967, op 2e Paasdag en net na haar 67'ste verjaardag overleden in het ziekenhuis van Deventer. Met twaalf kinderen en altijd hard moeten werken op de boerderij heeft ze helaas niet oud mogen worden. In de overlijdensadvertentie wordt zij terecht genoemd als "onvergetelijke zorgzame moeder". Zij was een goed mens en erg geliefd bij velen! En ook Hendrik Jan was een goedzak. Ik heb mijn opa nooit bewust meegemaakt, was nog maar 1 jaar oud toen hij overleed op 22 december 1968, maar begrijp dat hij bijzonder geliefd was bij een ieder die hem gekend heeft en ben er daarom trots op niet alleen de achternaam, maar ook mijn tweede voornaam van hem te mogen dragen en hoop met deze website een eeuwige herinnering aan deze bijzondere man te hebben gecreëerd.
 
Van Hendrik Jan en Heintje bestaan gelukkig veel foto's. Een groot aantal daarvan zijn verzameld in de Hendrik Jan en Boerderij fotoalbums van de fotopagina van deze website. Maar het meest bijzondere is misschien toch wel een fimpje welke waarschijnlijk in 1964 is opgenomen in Harfsen. Het is een heel kort filmpje, maar de bewegende beelden van Hendrik Jan en Heintje zijn uniek. Klik op de foto hiernaast om het filmpje te bekijken.

Ook is er een filmpje van de trouwerij van dochter Heintje Strookappe in 1965 waar Hendrik Jan Strookappe en Heintje Stoelhorst ook opstaan. Dit filmpje staat op de Kinders pagina bij het verhaal over jongste dochter Heintje.
Ten slotte is dit het familiegraf van de familie Strookappe die al een aantal keren genoemd is op deze pagina. Hendrik Jan, die er op 27 december 1968 is begraven, had de verplichting zijn ouders en broer een fatsoenlijke begrafenis te verzorgen en mede daarom werd er gekozen voor een familiegraf met een mooie steen. Hier liggen begraven Hendrik Jan senior, Hendrika Muil, Albert, Hendrik Jan junior en Heintje Stoelhorst. Mensen met een interessant verleden die een groot gedeelte van de geschiedenis van de familie Strookappe in Harfsen bepaald hebben. Toen ik in november 2006 de letters op het graf opnieuw aan het beschilderen was, realiseerde ik me dat deze geschiedenis bewaard moest blijven en begon ik met het verzamelen van informatie die nu grotendeels op deze website zichtbaar is. Ben blij die dag de inspiratie te hebben gekregen welke de uiteindelijke aanleiding was van het onderzoek en deze website.
 
© 2007-2022 Erwin Strookappe